Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2013

Δελφίνια βοηθούν τραυματισμένο δελφίνι (2013)

φωτο
Δείτε το εδώ Στο βίντεο αυτό τα δελφίνια δημιουργούν ομάδα για να βοηθήσουν ένα άρρωστο θηλυκό δελφίνι το οποίο δεν μπορεί να κουνήσει τα πτερύγιά του. Το υποστηρίζουν επανειλημμένα με τις ράχες τους προσπαθώντας να το κρατήσουν στην επιφάνεια έτσι ώστε να μπορεί να αναπνέει. Το βίντεο τράβηξε η ομάδα επιστημόνων του Ερευνητικού Κητολογικού Ινστιτούτου της βόρειας Ιαπωνίας το 2008 ενώ μελετούσε τα δελφίνια της περιοχής.

Για πρώτη φορά, δελφίνια εντοπίστηκαν να προσπαθούν ομαδικά να σώσουν έναν τραυματισμένο μέλος της ομάδας τους. Oι ερευνητές παρατήρησαν ότι περίπου 12 δελφίνια κολυμπούσαν πολύ κοντά μεταξύ τους. Ένα θηλυκό αντιμετώπιζε πρόβλημα: στριφογύριζε και έγερνε από πλευρά σε πλευρά, γυρίζοντας μερικές φορές ανάποδα. Τα θωρακικά πτερύγια του φαινόταν να έχουν παραλύσει.

Τα άλλα δελφίνια ήρθαν γύρω από αυτό, συχνά κάνοντας κατάδυση και υποστηρίζοντας το από κάτω. Μετά από περίπου 30 λεπτά, τα δελφίνια σχημάτισαν μια αυτοσχέδια σχεδία: κολυμπούσαν δίπλα δίπλα με το τραυματισμένο θηλυκό στις πλάτες τους. Διατηρώντας το τραυματισμένο θηλυκό πάνω από το νερό, το βοηθούσαν να αναπνεύσει, αποφεύγοντας τον πνιγμό.

Μετά από λίγα λεπτά μερικά από τα δελφίνια βοηθοί έφυγαν. Το τραυματισμένο δελφίνι σύντομα έπεσε σε κάθετη θέση. Οι υπόλοιποι βοηθοί φάνηκε να προσπαθούν να το στηρίξουν, ενδεχομένως, να κρατήσουν το κεφάλι της πάνω από την επιφάνεια, αλλά αυτό σταμάτησε να αναπνέει. Πέντε δελφίνια έμειναν με αυτό και συνέχισαν να αγγίζουν το σώμα του μέχρι που βυθίστηκε.

Η πράξη της βοήθειας φαίνεται να δείχνει ότι τα δελφίνια καταλαβαίνουν όταν οι άλλοι υποφέρουν, και μπορεί ακόμη και να συμπάσχουν: δηλαδή, να φαντάζονται τα ίδια ότι είναι στη θέση του δελφινιού που υποφέρει.

Έχουν υπάρξει αναφορές για δελφίνια μόνα τους που βοηθούν τα άλλα, γενικά μητέρες που βοηθούν τα παιδιά τους, αλλά καμία περίπτωση ομάδας δελφινιών που συνεργάζονται για να βοηθήσουν κάποιο άλλο.

Ορισμένοι ερευνητές θεωρούν επίσης ότι τα δελφίνια πενθούν για τους χαμένους συντρόφους τους.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου